Klart for GMO i Norge med Venstre i regjering?

For et års tid siden sendte jeg det politiske partiet Venste en e-post der jeg spurte om de hadde en formening om genmodifisert mat. Jeg fikk aldri svar på min e-post. Nå har Venstre gjort et godt valg, og de borgerlige har flertall på stortinget. Alt tyder på at det blir ny, borgerlig regjering, og Venstre blir trolig en del av denne.

Så kunne vi lese i bloggen til leder av Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, at han og Unge Venstre ønsker å tillate genmodifisert mat i Norge. Hans begrunnelse er at «[…] det i ei verd som treng meir mat er positivt å forske fram frø og produkt som er resistente mot sjukdomar, og som kan gje rikare avlingar. Det er bra for miljøet, og bra for verdas fattige.»

Å tenke på verdens fattige er fint. Å ønske seg rikere avlinger der plantene er resistente mot sykdommer er også positivt, det er nok de fleste enige om. Spørsmålet er om genmodifisering er veien å gå.

Jeg er ingen ekspert på GMO, men skal prøve å gi en kort introduksjon: GMO står for Genmodifiserte Organismer. Under organismer finner vi planter og dyr. Hvor vanlig det er å genmodifisere dyr vet jeg ikke, men vi kunne jo lese for et par år siden at noen forskere i Kina hadde klonet en sau som var genmanipulert til å inneholde mer flerumettet (ofte kalt sunt) fett. Vanligere er det trolig med genmodifisering av planter, og kanskje spesielt korn. Korn som hvete og mais blir genmodifisert av flere årsaker. Typisk er å gjøre plantene mer resistente mot sprøytemidler mot insekter. Plantene genmodifiseres også til selv å produsere de samme insektsmidlene. Genmodifisering kan gjøres på flere måter, blant annet ved bruk av en genkanon, eller ved bruk av bakterier.

De som driver med genmodifisering argumenterer med at man kan produsere mer mat og mette flere mennesker ved å bruke deres genmodifiserte frø. Selv om dette i utgangspunktet høres utelatende positivt ut, er det noen haker her: For det første er det ganske opplagt at dette vil føre til mer sprøytemidler i maten vår, enten direkte når vi spiser korn, eller via dyr som spiser genmodifisert mat.

Videre er det nå en gang slik at vi ikke vet følgene av Genmodifiserte frø i naturen. De artene vi dyrker i dag er helt annerledes enn de som vokste naturlig før mennesker begynte med landbruk. Det er likevel en viss forskjell på foredling (gjennom utvalg og krysning), og genmodifisering (f.eks. ved hjelp av en genkanon). Foredling er stort sett metoder som i prinsippet kan oppstå i naturen, og gir relativ treg forandring av organismer. Genmodifisering derimot, gir umiddelbart en helt ny art med med endrede egenskaper. Noen egenskaper er ønskede, men hvilke andre egenskaper følger med på kjøpet?

Det er her føre var-pronsippet kommer inn i bildet.

Man har jo sett en viss utvikling på mennesker og dyrs helse de siste hundre åra, noe av dette kan kanskje skyldes organismer som er avlet/foredlet på gamlemåten (f.eks. dverghvete). Er det ikke naturlig at organismer som er endret med den mye raskere genmodifiseringen vil kunne gi enda større negative utslag? Og kanskje helt andre utfall enn vi har sett tidligere?

Det siste året har vi kunnet lese mye om massiv biedød. Hva som skyldes dette er trolig ikke 100% avklart, men forskere har utpekt sprøytemidler med stoffet imidakloprid som en mulig årsak til biedøden.

Slik jeg ser det er det helt feil å skulle redde verden med genmodifisert mat og mer sprøytemidler. Jeg tror det finnes andre og bedre løsninger for å sørge for at alle på denne kloden kan mettes. Bedre fordeling av maten vi allerede produserer er et sted å starte.

Jeg sitter ikke her alene som en bakstreversk nisse og synser om GMO. Det er mange i dette landet som er glade for de lovene vi har, og ønsker en videre, streng linje. For eksempel har organisasjonen «Nettverk for GMO-fri mat og fôr» hele 18 organisasjoner i ryggen: Biologisk-dynamisk forening, Coop Handel Norge, Debio, Framtiden i våre hender, Greenpeace, Grønn hverdag, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Norges Birøkterlag, Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag, Norges Bygdeungdomslag, Norges Miljøvernforbund, Norsk bonde- og småbrukarlag, Norsk landbrukssamvirke, Oikos – Økologisk Norge, Spire – Utviklingsfondets Ungdom, Utviklingsfondet.

Vi har i dag en temmelig streng lovgivning i Norge når det kommer til Genmodifisert mat. Den rødgrønne regjeringen klarte for ikke så lenge siden å forby import av genmodifisert raps fra Monsanto. Vil vi nå se en endring i lovgivningen her? Vil Venstre åpne for import og kanskje produksjon av genmodifisert mat i Norge? Eller kan vi regne med at moderpartiet tar til fornuften og fortsetter håndhevingen av det generelle importforbudet av genmodifiset mat i Norge?

12 responses to “Klart for GMO i Norge med Venstre i regjering?

 1. Jeg håper at du får svar fra leder av Unge Venstre, Sveinung Rotevatn. Jeg er mest interesert i hva han kommer til å gjøre med saken. Er Genmodifisert mat en kampsak for Unge Venstre? Eller har de andre saker de prioriterer høyere å kjempe for?

  • Jeg tviler på at han vet om om min lille side. Han skrev jo forøvrig dette for lenge siden, og det var jo bare ett av mange ting ahn ville forandre på, så mulig han helt har lagt fra seg dette nå.

   • Får håpe han ikke jobber med å få gjennomslag for genmodifisering.

   • Ja, vi får heller håpe at han har satt seg inn i alle problemene rundt GMO, og endrer mening. Det ville vært synd om Venstre – et parti som fronter sin miljøvernpolitikk – om de skulle vise seg å være positive til GMO i Norge. Det er ingen skam å endre mening, spesielt når det er til det beste for folk og fe og verden forøvrig! 🙂

 2. Interessant lesning. Ikke godt å vite og føyer seg inn i rekken av etiske problemstillinger vi står overfor i 2013 som f.eks stamceller og hybrider/modifisering av dyr/maskiner. Gir ikke så gode vibber, nei. Bra å være føre var – takk for posten!

  • Ja, det er mye rart folk driver med, og kapitalismen kan føre med seg en del uheldige ting. Som ingeniør synes jeg forsåvidt mye av dette er spennende, og jeg ønsker ikke å være i mot alt mulig bare fordi det er nytt og annerledes. Dog synes jeg helse og sikkerhet for folk og fe og planeten må komme først, og at grunndig forskning må kunne dokumentere at slike ting ikke har negative bivirkninger. Jeg synes ikke forskningen som foreligger for GMO er særlig beroligende i den forstand.

 3. Før valget laget jeg en oversikt over de forskjellige partienes syn på GMO. Oversikten finnes via http://www.finnkol.net/Rydding/styled-19/index.html, men se også http://www.finnkol.net/Rydding/styled-20/index.html. Partiene svarte ganske klart, for det meste, at det er «føre var» som gjelder. FrP var av de mest utydelige, men rettet opp dette nylig i en e-post.
  Men dette med «føre var» kan tolkes. De fleste partiene er likevel tydelige på streng tolkning. AP og Høyre blir da «de skumle», opptatt som de synes å være av tilpasning til EU- og handelsavtaler.
  Innpass for GMO har utvilsomt mye også med folkeopplysning å gjøre. Mattilsynet følger opp gjeldende regler m.m., men GMO-informasjonen deres er villedende. Har derfor prøvd å få svar fra dem om dette, men får bare svar om at de følger reglene. Siden dette er en selvfølge, prøver jeg å kople inn Sivilombudsmannen, samt å generere masse underskrifter i en aksjon. Man inviteres herved til å delta, via http://www.underskrift.no/vis.asp?Kampanje=4801
  Håper det beste.

 4. Denne artikkelen fra GenØk kan være interessant for mange: http://genok.no/arkiv/1905/

 5. Takk for interessant lesning! Dette er nok kanskje en typisk Unge Venstre «overivrig liberal» holdning som ikke speiles i moderpartiet? Tiden vil vise.

  • Det kan godt hende at det er bare det ja. Vi får håpe det. Ungt pågangsmot og vilje til å utfordre gamle, dumme ideer og regler er jo i utgangspunktet bra, vi trenger slikt! Men når det kommer til GMO, synes jeg det er for få positive tegn og for mange negative tegn til at vi bør åpne slusene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s