Test av fettsyrebalansen

laks

Image by «Dan», FreeDigitalPhotos.net

Fettsyrebalansen er forholdet mellom omega 6 og omega 3 i kroppen. Både omega 6 og omega 3 er essensielle, flerumettede fettsyrer, som betyr at vi må få dem i oss som en del av kostholdet – kroppen kan ikke selv produsere dem.

Problemet er at dagens kosthold gir et svært skjevt inntak. Margarin og mange planteoljer inneholder veldig mye omega 6, og folk flest får dermed i seg uforholdsmessig mye omega 6.

Omega 3 derimot, som finnes i fisk og sjømat, får vi for lite av. Det finnes omega 3 i noen vegetabilske oljer også, som raps- linfrø- og soyaolje, men disse har ikke de samme dokumenterte helseeffektene som omega 3 fra fisk.

Når vi spiser mat med feil fettsyrebalanse, får også kroppen vår feil fettsyrebalanse. Kroppen er gjennom millioner av år med evolusjon tilpasset et kosthold med mye omega 3 fra sjøen, og de færreste har et optimalt kosthold i dag.

Fettsyretesten starter med et gjør-det-selv-kit. Noen dråper blod fra en finger er nok, og prøven sendes til sykehuset i en konvolutt som følger med,

Men for å komme til poenget her: fettsyrebalansen kan testes, og det har jeg gjort! Jeg sendte en blodprøve til 1life63.com, og fikk etter noen uker tilbake en rapport som viser hvordan jeg ligger an på en rekke punkter som har med fettsyrer å gjøre.

Som bildet nedenfor viser, har jeg et godt forhold mellom omega 6 og omega 3. Jeg vet ikke om det skyldes at jeg på tidspunktet for testen hadde spist steinaldermat i noen måneder, eller at jeg alltid har vært glad i fisk, men det er uansett godt å se at det ligger greit an. Forholdet mellom omega 6 og 3 bør overtid ligge under 3:1, dette skal holde inflamasjon underkontroll, styrke immunforsvaret og mer til.

fettsyrebalanse

MItt forhold mellom omega 6 og omega 3

En rekke andre ting ble også målt, blant annet nivået av omega 3, bevegelighet i cellemembraner, forholdet mellom AA og EPA+DHA, og effektivitet i AA produksjon (hva nå det skal bety).

Av personverngrunner kommer jeg ikke til å legge ut alle resultatene i detalj her, men jeg synes alle resultatene var ganske gode. Jeg kommer til å ta ny test etter noen flere måneder på steinaldermat. Jeg spiser også en noe fiskeolje for å oppnå helt optimale forhold, men har byttet ut den gode (?), gamle tranen med en mye bedre olje.

Jeg testet meg altså hos 1life63, men du kan også få lignende test hos San Helse og flere andre steder. Noen andre som har testet seg?

Se forøvrig Vegard Lysnes innlegg om omega 3 hos Frisk og Funksjonell for flere detaljer om dette temaet. Vegard Holum har også skrevet ned noen interessante erfaringer på http://www.fettsyrer.net/.

21 responses to “Test av fettsyrebalansen

 1. Dette var nytt for meg, og veldig nyttig å lese om for meg som strever med autoimmune sykdommer. Det henger jo tett sammen med inflammasjoner i kroppen. Jeg lurer på hvordan du tok blodprøven. Et det noe slags gjør-det-selv kitt på markedet eller gikk du via fastlegen?

  • Hei. Jeg glemte kanskje å skrive det, men det er et kit slik at man gjør det selv ja. Det er en liten sak med en nål som skyter et lite hull på fingeren, og så overfører man noen dråper blod til et slags absorberende papir. Dette puttes in en spesiell konvolutt og sendes til St. Olavs hospital i Trondheim hvor de gjør selve undersøkelsen. Og så kan man trykke inn sin kode på en nettside etter noen uker og se resultatene. Det hele kostet noen hundrelapper.

   • Dette frister! Jeg er inne og snuser og kikker nå, samtidig som jeg ser at jeg må lese meg opp på fett.

   • Høres bra ut. Jeg vil anbefale deg å teste deg før du evt. begynner på tilskudd av fiskeolje, slik at du vet om du faktisk trenger tilskudd, eller om ting er på stell.

    Jeg ville også brukt litt tid på å sammenligne tester, sjekk f.eks. testene til 1life63, San Helse og andre du måtte finne, sjekk pris og sjekk hva slags ting de sjekker for deg. Selve analysen gjøres trolig på et sykehus uansett.

   • Hm? Jeg tar jo tran. Mener du at jeg bør kutte det noen uker før jeg tar testen?

   • Nei, for all del, jeg mente bare at du ikke burde endre på så mye før testen. Fortsett slik du gjør fram til du får testet deg, så finner du ut hvor bra eller dårlig ditt nåværende kosthold er. Så kan du gjøre tilpasninger om det er nødvendig, og så teste på nytt igjen senere og se om ting er bedre.

   • Da fortsetter jeg som før. Jeg vil jo ha reelle resultater 🙂

 2. Nina Hagnæss

  Du får kjøpt testen her: http://www.1life63.com og 1Life Active produktene som er supre for å gjenopprette og vedlikeholde en god fettsyrebalanse.

 3. Linn Hansen

  Jeg testet meg hjemme selv, kjøpte testen via http://www.1life63.com og gjorde det enkelt og greit selv.) Takk og pris så hadde jeg et godt resultat, tenker det skyldes alle år med bruk av oil4life sine oljer, da jeg ikke spiser så mye fisk – ca 2 ganger i uken og det er jo ikke nok sies det! Men nå bruker jeg 1life sin olje med vanilje smak, ble anbefalt den av sunkost på Sandvika. Super god!

  • San omega 3 total er også god på smak, tenker nesten ikke over at det er fisk. Glad jeg slipper den forferdelige transmaken 🙂
   Jeg prøver dessuten å spise mye fisk og annen sjømat. Ikke bare er det godt, men det kan være ting i fisk som man ikke får gjennom fiskeolje. Dessuten er det forskjell på fisk fra stillehavet og norskehavet/atlanterhavet, og det meste av fiskeoljen er laget av fisk fra stillehavet om jeg har forstått ting rett.

 4. Sjekk Terje Myrvolds bloggpost om en ny studie om fettsyrebalansen.

 5. Så spennende! Test herved bestilt. Takk for tipset, jeg visste ikke at det gikk an å teste dette og har lurt litt på hvordan det står til m fettsyrebalansen i skrotten. Er på dag 4 av min «30 days challenge», men har spist ganske bra en stund nå. Tar tilskudd med fermentert torskelever olje, er spent på om det holder!

 6. Interessant test, fint forhold for din del da 🙂 Verdt å merke seg er at f.eks egg inneholder litt DHA og at kjøtt inneholder f.eks DPA (den litt mindre kjente «marine» fettsyren som også bidrar med positive ting for helsa). Vegetabilsk omega 3 har noen positive helseeffekter og har litt andre virkemåter enn de marine fettsyrene så det kan nok være lurt å ha litt inntak der og. Om man velger mest mulig økologisk mat får man mer ALA fra f.eks meieriprodukter, kjøtt osv, men det vet du sikkert like godt som meg 🙂

  Om man f.eks vil ha en god kilde til vegetabilsk flerumettet fett kan man ta f.eks 5 ml kaldpresset linfrøolje og 5 ml kaldpresset hampolje. Da får man i seg ca 3,5 gram omega 3 (hvorav 0,1 gram SDA fra hamp, en av de «marine» utrolig nok), 3,5 gram omega 6 (hvorav 0,2 gram ren GLA, en betennelsesdempende fettsyre) i tillegg til endel vitamin E som også er bra 🙂 Kombinert med sjømat, økologiske kjøttprodukter og egg får man da i seg soliv med høykvalitets omega 3 og får både de store positive effektene av de «marine» fettsyrene, men og fra de vegetabilske (som gode hjelpestoffer grunnet kaldpressing). Om jeg skulle blandet en olje selv hadde jeg nok tatt halvparten fisk\selolje og 1\4 av hver av hamp\linfrøolje og slengt i noen dråper d-vitamin 🙂

 7. Interessant innlegg om blod testen. Jeg har selv vært bort i denne og også oljene fra http://www.1life63.com, og etter 100 dager på oljen så var mine resultater også veldig fine, så det virker!
  Vil også bare nevne at det er veldig lite ( rund 5 %) av vegetabilske Omega-3 fettsyrer (linfrø, raps og diverse) som omdannes til de svært essensielle EPA og DHA fettsyrene, derfor er det viktig at disse tilføres fra marine kilder som fet fisk eller marine oljer. Men for å kunne få en god balanse mellom omega 6 og omega 3 på en slik test, dvs å øke omega 3, må man få i seg ganske mye fet fisk i uken, derfor syns jeg personlig at det er lettere å få i seg fiske olje. Og den oljen jeg bruker fra 1life smaker ikke fisk for dem som ikke liker den smaken, men bare god sitron eller vanilje 🙂

  • Ja, de fleste er enige i at fiskeoljer er bedre enn frøoljer, selv om noen veganere (stakkars folk) sverger til rene planteoljer.

   Mine verdier var forøvrig fra en test gjort før jeg startet på en skikkelig fiskeolje, men jeg håper på enda bedre verdier etter en tid på San Omega-3, som er veldig lik 1life63 sine oljer (tror jeg).

   Men jeg har alltid vært veldig glad i fisk, og spesielt det siste halvåret på steinalderkost, så det går an å få gode verdier uten tilskudd også.

 8. Man kan også få algebaserte DHA/EPA tilskudd for disse stakkars veganerne

  http://nutritionfacts.org/video/algae-based-dha-vs-flax-2/

  Da slipper man å få i seg konsentrerte doser av miljøgiftene som er i havet.

 9. Hva koster en slik test? Prøver å finne en link til kjøp hos http://www.1life63.com/no/, men kan ikke finne den. Ikke finner jeg noe kontaktinfo til dette selskapet heller. De selger det kanskje ikke lenger? Noen som vet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s