Ren mat!

Ren mat

Før sommerferien fikk jeg med meg en utgave av magasinet Ren Mat. Det hadde en noe grotesk forside med noen slaktere, men jeg tenkte det kunne stå noe interessant der likevel. Og gjett om det gjorde!

Dette bladet lærte meg veldig mye – så mye at jeg nå er blitt abonnent!

Visste du for eksempel at mens omkring 80% av maten i amerikanske matbutikker inneholder GMO-er (genmodifiserte organismer – planter eller dyr), er det ikke lov til å importere genmodifisert mat i Norge! Er det ikke fantastisk?

Men visste du at regjeringen har en søknad liggende på bordet som omhandler import av genmodifisert mais og raps? Og at denne har ligget til behandling i fire år? Hvorfor er den ikke avslått for lenge siden?

Og visste du at det i norge destrueres mange tonn kjøtt hvert år? Både geit (kjekjøtt) og verpehøns som ikke lenger er effektive nok destrueres! Jeg kan ikke fatte hvorfor, og jeg skal prøve å finne ut hva vi kan gjøre med det. Jeg vil heller spise det!

Uansett, hvis de andre utgavene er like gode som sommerutgaven, kan jeg anbefale bladet på det sterkeste! 365 kr for et år med 5 utgaver, bestilles her. Ren Mat utgis av Oikos – Økologisk Norge.

16 responses to “Ren mat!

 1. Svupp! – så hadde jeg gjort som deg 🙂

 2. Nice! Den norske regjeringen har jeg liten tiltro til, særlig når det kommer til matpolitikk. Hva er det beste rådet du vil gi noen som vil spise seg frisk?

  • Hei Tom Erik!

   Jeg mener steg nummer én er å kutte ut (eller kraftig ned på) sukker, som trolig er vår største helsefiende.

   Dernest ville jeg begrenset inntaket av korn/mel (boller, kaker, brød, frokostblandinger, pasta), for eksempel ved å bytte ut et brødmåltid om dagen, og/eller minske mengden av dette på tallerkenen.

   • Ok, men om man skal kutte ned på korn/mel så må man erstatte det med noe? Hva er det da? Hva med oss med høy forbrenning og kropper som skriker uten karbohydratene?

   • Ja, men må erstatte karbohydratene med fett. Og siden fett har mer energi per masse enn karbohydrater, trenger man en mindre mengde. Fett gir også god metthetsfølelse. Jeg anbefaler gode kilder som olivenolje, kokosolje, og ekte smør, i tillegg fettet på syra vi spiser. I tillegg liker jeg å kjøre på med mye grønnsaker, slik at det blir litt volum i magen 🙂

 3. Takk for bra bloggpost, skal sjekke ut «Ren Mat». Helt klart masse masse politikk som ligger kostholdet vårt, og det kan være veldig vanskelig for en gjennomsnittsmenneske å ta «informed decisions». Det er veldig mange interesser, og veldig mange som vil gi råd. Takk for at du gjør det hele litt lettere:)

 4. Enig i at sukker er helsefiende nummer 1! Jeg har selv kuttet 99% av all prosessert mat, og prøver å lage mest mulig direkte fra råvarer. Hvis jeg må ha noe søtt bruker jeg brunt sukker, honning eller sirup i små mengder. Det setter jo en ekstra piff på sausen. Jeg har blitt veeeeldig nøye på å lese ingredienser på alt jeg kjøper. «Vegetabilsk fett» styrer jeg unna 100%, mest fordi jeg mener det er ufint å ikke si hvilken plante den kommer fra, selv om det som oftest er palmeolje.

 5. Hei der, jeg elsker din Phorum steinaldermannen.no . Er det noe jeg kan gjøre for å motta oppdateringer som et abonnement eller noen ting ? Jeg beklager jeg ikke kjent med RSS?

 6. Tilbaketråkk: GMO i Teknisk Ukeblad | steinaldermannen.no

 7. Tilbaketråkk: Abonnement på Mat fra Norge | steinaldermannen.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s