Kanin til middag?

D2 (Dagens Næringsliv) 2012-06-29

Dagens D2 hadde en lang artikkel med overskriften «Kaninene kommer», og i februar kunne vi lese hos NRK at vi burde spise mer kanin. Kanin har visst tidligere vært like vanlig som høns og gris på norske gårder, og i folks hager og bakgårder.

Der hvor kyllingproduksjon er temmelig usmakelig etisk sett, og storfekjøtt ikke er særlig bra med tanke på miljøet, skal kaninproduksjon kunne være mye bedre. Kaniner kan altså helt fint leve på gress og høy hele livet, de trenger ikke kraftfòr. Vel, ingen dyr trenger vel egentlig det, men de får jo uansett det da. Videre har disse små søte dyra en annen fordøyelse, og de slipper ut mye mindre metangass i forhold til kjøttmengden de produserer.

En hunnkanin kan få flere kull hvert år, og hver hunn kan altså på den måten produsere opptil 60 kg kjøtt per år. Og slik produksjon er visst i gang i norge.

Så da gjenstår det bare å se om de sørger for økologisk produksjon, store nok bur og gode forhold ellers. Jeg ser i alle fall fram til å prøve meg på noen kaninoppskrifter.

4 responses to “Kanin til middag?

  1. Helt enig 🙂 Flott at noen tar opp tråden.
    Her i syd Frankrike har alle eldre med gård eller kjeller/garage kaniner, det er like vanlig som høner. Mye lettere å slakte og minst like godt. Og som du skriver så produserer de gjerne fortere enn vi rekker å tenke, fikk to hunnkaniner for ett år siden, og selv uten hannkanin så kom det første kullet etter noen mnd. (vi har fullt av ville kaniner i hagen), i dag har jeg spist 6 og sitter med 22 i alder fra 5 mnd ned til 3 uker og de to hunnkaninene 🙂

  2. SV: Ja vi tror jo gjerne vi er uovervinnelige – til vi blir syke. 🙂 Det ligger vel litt i menneskenes natur. Pluss at en gjerne slipper lettere unna feks i 20-årene. Men så melder problemene seg senere i livet..

    Spennende med kaniner foresten. Det er jo den perfekte løsning til verdens matbehov…!

  3. jeg var på ferie i Bulgaria for noen uker siden. Besøkte noen som bor litt utpå landet der og ble invitert på middag. Fikk servert stekt kaninkjøtt med poteter og tomater til. Absolutt alt på tallerknen var deres egen produksjon, kjøttet minnet litt om kalkun men var hvitere i fargen, det smakte meget godt, også fettet var veldig god smak på. Tomatene hadde også mye mer smak en jeg er vant med i Norge. Spiser det gjerne igjen 🙂

    • Jøss, det hørtes godt ut! Har lest at mye av tomatene vi kjøper i norge er høstet grønne og blir røde på lager, og at de dessuten vokser for raskt slik at de ikke rekker å bygge opp så mye smak. Har noen store tomatplanter på balkongen nå, satser på å være selvforsynt utover sommeren og høsten 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s